my bloggie here (=

Monday, January 12, 2015

Pengalaman Bersalin Ceaser

 
nak cerita nih pengalaman bersalin pada 22.11.2014 lahirnya anak hani yang comel tuuu Muhammad Ziyad Hafiy Bin Mohd Zawawi pukul 4.35pm di Hosp. Klang dengan berat 2.9kg...comel sgt time fresh klua dari perut ibu..nak dukung pon ketaq.hehe


Muhammad : Yang terpuji, nama Rasulullah
Ziyad : Pertambahan/Kelebihan, nama sahabat nabi
Hafiy : Yang memuliakan

Rabu, 19.11.2014, 9.00am : ade cekup dekat pusat bersalin Barakah.ckp kat dr. mlm tadi ade rase contraction selang 30 mnit camtu.dr cek bukaan baru 1cm..so assume lagi 1 week baru nak bersalin nih..yela mmg sepatutnye due 29.11.2014..mmg lambat lagi pon laa..

knape pilih Barakah (B)?
1) sebab nak jage aurat dan maruah sebagai isteri dan wanita..dekat sini semua staf perempuan termasuk dr. pakar pon perempuan..
2) sebab company abam cover kalau isteri bersalin so ambik advantage kat situ..
3) 10 minit je dari rumah..
4) dan ofkosla kalau swasta suami boleh teman ketika bersalin kannn..masa pilih Barakah ni mmg konfiden habis bersalin normal.hewhewhew

bubur dekat B sedappp...hehehee

1.00pm, waktu zohor camtu : ade keluar lendir + darah...so panik sekejap..call B, staf ckp tu sbb cek bukaan tadi so jgn risau..takde pape..so hani n abam wat lek wat peace...

Khamis, 20.11.2014 : ade cekup dekat klinik kesihatan (KK) so pergila membawa persoalan nape keluar darah + lendir smlm? baik sgt pergi tanye dr kat KK..dr kat KK risau  so cek bukaan lagi..tapi tak open pon..maybe dah tutup balik la kot yg smlm open 1cm tuh =.='
 
12.30pm : rase badan lesu2...lepastu ade contraction
3.00pm : time nih contraction dah selang 20 minit camtu..dengan badan yg makin panas macam demam...time nih sorang2 dekat rumah...tak tahan so call abam suruh balik cepat..
4.00pm : sampai kat B..staf cek demam 38.5..haaa mmg demam pon sampai panas mcm tuh..dr. suruh admit ward sbb risau keadaan bayi..so admit laaaa masuk bilik single..senang nak solat and toilet pon dalam wad je..
malam mmg tak lena tido la sbb selang seli tahan sakit contraction..dr. bagi ubat antibiotik dan ubat demam nak hlgkan demam dulu..masuk air brape botol tak ingat..


Jumaat, 21.11.2014 : demam dah kebah..dr. cek bukaan pon dah 3cm..so mmg dah kena tunggu nak bersalin la pon..dah alang kepalang so stay warded lagi takot malam satgi bersalin..sepanjang hari tu contraction tayah cakap la sakit camne...tumbuk katil,rase nak tumbuk orang =.='

sampai malam pon dr. cek masih 3cm..dr. masukkan air garam dgn harapan bukaan makin banyak..dari tengahhari sampai malam dalam 3 botol kot..tak ingat sbb ingat sakit je..

Sabtu, 22.11.2014, 5.30am : contraction dah selang 2 ke 3 minit camtuh.sakit taw sampai ke ari-ari...huhuhuuu...tapi bukaan masih 3cm :( dr. mtk izin pecahkan air ketuban so nanti bukaan makin cepat...kami yg tgh blur tahan sakit ni pon bagila keizinan...burrrrrrrrrr kauuuu byk giler air merembes keluar..basah katil.hohoo..
7.30am : dr. bagi can 2 jam je kalau bukaan masih tak progress mmg ni kena ceaser la jawabnyeee...huhuu..tapi masih 3cm :( so dr. sruh pilih nak pergi Salam or Hosp. Klang..maka ke Klang la kiteee...tak cukup bajet la kalau ke Salam smpai 7k oiiii sape nak bayar O.O.....

naik ambulan kauuuu...goyang2 hani tahan sakit dalam tuhhh.huhuu

around 10.00am : dr. kat Klang cek masih 3cm...dr. sruh tnggu lagi bagi chance try bersalin normal...lalalalalaaaa tahan sakit makin sedappppp =.='
masa kat Klang diorang terus hantar masuk labour room...pasang CTG (mesin cek heartbeat) nak tgk contraction baby..mmg dah kerap sgt dahhhh...sakit pon tataw nak ckp ape dah..hani nangis pon mcm dah nak kering je air mata T.T

3.30pm : dr. ckp mmg tade harapan la normal..dr. jumpe abam mtk izin masuk operation theater (OP) nak bedah dah...so ke OP la kiteee...b4 masuk OP, abam cium dahi...mak pon ade pesan selawat byk2..hani time ni tgh nangis2.takot nak kena bedah..time ni dah redhaaa..tudung dah ke mana..baju pon tutup depan je >.<

pakar bius mtk izin nak bius (sign surat) injection kat tulang belakang...half body dah kebas.memang tak boleh gerak lgsg..dah masuk OP diorg angkat naik katil bedah..huhuhuuu T.T....

so bermula la depa godek abdomen hani...hani mule2 nmpak reflection kat ats kat lampu spotlight tu..scary aaa pastu cepat2 diorg tutup pakai kain..hohoo...tgn kiri kanan masuk ubat..dalam OP sejuk gilaaaa gigil2...macam masuk peti ais dah raseee...mase dibedah tu rase la ade benda gerak, rase perot kena tekan2..cumaaa tak sakit jee..yela efek biuss..

pastu tetibe dgr bunyi ploppp (baby keluar)...haha bunyi ploppp kee..baby nangis.hani pon nangis T.T..dah selamat baby lahir.sobssss....nurse pergi bersih2 kan kejap, pastu baru tunjuk baby..hani samar2 je nampak..tgh high efek ubat..dapatla cium baby 2 saat :) in the meantime, dr. tgh bersih2 kan perut dan jahit perut la kot..bukan rase apeee..tup2 dah siap...

 keluar dari OP kena tnggu dlm stgh jam kot..nurse tnye boleh gerak kaki tak? bolehh..boleh angkat lutut tak? bolehh...so baru boleh pergi wad..part kelakar ----> keluar OP nmpak abam dgn mak terus senyum2 ckp baby dah keluar :D hahahaa...mcm tak sakit je kena bedah tadi..mmg tak sakit pon :P...ade pesakit kat sebelah dah brape jam entah bius tak hilang2..so dia tak boleh pergi wad lagi..

dah dapat katil..baru diorang hantar baby :)

 nampak tak ade line kat pipi hingga ke dagu tu?...tu sebab forcep yg dr. pakai nak keluarkan baby.huhuu...
 
dan berjalan la saat2 diriku bergelar IBU :) terus bagi susu..eh yekee..haha tak ingat :P lepas 6 jam dri operate dr. sruh bgun jalan..perhhhh ketaq lutut okehhh...kebasss...
dah masuk wad mcm biasela nurse jage.mkn ubat on time..baby nangis bagi susu..tu jela selama 3 hari baru boleh discharge.yeahhhh...



 
baby hari kedua :) muahhhh

baby hari ketiga tunggu nak balik rumah :)

haa sape bersalin ceaser, nnt dpt bekalan suntikan utk seminggu taw..kau yg tak belajar medik pon boleh cucuk2.tpi cucuk dri sndri laaa >.< utk lancarkan darah..
tu jela kot cerita harini.ape yg hani dgn abam rancang tak sama dgn yg sudah ditakdirkan..tapi alhamdulillah semua selamat..hohoo..kepada mommytobe, jgn risau k..semoga dipermudahan urusan bersalin :)

p/s: 7 orang berlainan cek bukaan tawww..eeuuuu sakitt...tapi semua perempuan..alhamdulillah :)


1 comment:

cardbymyan said...

hai

kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
ada paperbag, sticker, tag & card :)

tq tuan tanah

Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


tq :)

life counting (=

Lilypie Trying to Conceive Event tickers