my bloggie here (=

Saturday, November 9, 2013

hantaran tunang

hari ni hanie nak review hantaran tunang..masa hanie tunang tahun lepas, pihak perempuan sediakan 9 dulang berbalas 7 dulang hantaran dari pihak lelaki..mostly barang2 hantaran kami cari sendiri dan hiasan hantaran pon buat sendiri je..
HANTARAN PIHAK PEREMPUAN
tema colour peach+pink

  1. sirih junjung = gubahan by paksu, maksu (daun sirih minta jiran, bunga hidup beli kat Seri Muda)
  2. buah-buahan = gubahan by paksu, maksu, abg pat (nak bagi berkilat lap pakai minyak kelapa)
  3. cakes = sponsored
  4. cupcakes = sponsored (made by kak zura, cozen)
  5. pants+shirt 
  6. chocolate+candy = gubahan by kakna
  7. bunga rampai = gubahan by hanie, kakna
  8. peanuts = gubahan by kakna, rina (beli varies of peanuts at Mahnaz, seksyen 15)
  9. kain nikah = gubahan by kakna, rina
tips : mostly gubahan ni air tangan kakna, kakna beli all the ribbons and crepe paper kat pekan Banting, sana banyak kedai bunga dan barang2 perkahwinan yang murah2.byk kedai boleh survey..yang flower crepe tu sume buat sendiri by kakna dan rina (cozen)..byk tutorial pasal flower crepe dah dibuat by other blogger..cer google.hehe..

basically untuk hantaran pihak perempuan, gubahan sangat simple...kakna buat dulu flower crepe, then tambah daun2 kat keliling and lastly lilit pakai tape hijau tuu..so dapatla sejambak bunga eh..pastu just susun2 je kat atas dulang hantaran..wallaa~~ done!!

untuk bunga rampai pulak, beli kain net (1m=rm3.00) dpt byk sebenarnye..then letak la hirisan rampai (daun pandan+bunga2+wangian) pehtu ikat pakai riben..pastu kitorang letak dalam cawan plastik yang dihias riben kat keliling cawan..then siap!!..kitorang buat byk saje bagi kat makcik2..so tadelah cost beli potpouri.hehe

ade hantaran peanuts (pelik tak?..hahah) ni permintaan tunang, so senang dia bawak letak kat meja ofis.boleh buat makan2.haha...ni lagi la senang, beli je jar mana2 size (macam bekas kuih raya tuu) then hias pakai riben lawa2..as easy as 1 2 3..hehe
HANTARAN PIHAK LELAKI
tema colour green+orange
  1. sirih junjung
  2. cincin
  3. cakes
  4. halwa
  5. kain nikah
  6. set safi balqis
  7. buah-buahan
tips: semua hantaran gubahan sendiri by Cik Ta (makcik tunang)..ermm taleh nak crite sgt pasal hantaran dari tunang sbb tataw laa..hehe..share kat sini just nak bagi idea untuk korang gubah hantaran je..tehee :P


untuk dulang hantaran dan lapik dulang ni, hanie sewa dari jiran..so jimat dah tayah beli yang baru mahal2 tuu.hehe..untuk raga2 pulak beli je kat kedai bunga mana2, cost 1 raga lebih kurang rm7-rm8 jee..beli la yang boleh dipakai semula supaya tak membazir..heee..baru2 ni abg hanie bertunang, so kitorang pakai balik barang2 balance time hanie tunang dulu..tapi buat la gubahan style lain..ofkos la saving di situ yeahhh :P

actually kinda don't know how to make a 'review'..hopefully what i shared here will give some ideas to bride-to-be out there..till next entry..take care lovelies..assalamualaikum :)




4 comments:

mai said...

salam...cantik gubahan..nice....heeeee...bpe kos sume nak wt ni.... :) tq

Lia said...

tahniah hanie!!! hehee diy is still the best!

nt singgahla blog kite =)

http://algettingmarried.blogspot.com

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

cantik.. si tunang dah nak jadi mummy dah skrg.. haha

cardbymyan said...

hai

kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
ada paperbag, sticker, tag & card :)

tq tuan tanah

Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


tq :)

life counting (=

Lilypie Trying to Conceive Event tickers